Tarta Tatin z ciastem francuskim


Od dawna za mną chodziła ale jakoś nigdy nie było okazji, a może po prostu natchnienia albo – najszczerzej – chęci. Wiedziałam, że istnieje. Wiedziałam jak wygląda. Mniej więcej wiedziałam jak ją zrobić. I tyle.
Aż przyszedł wreszcie sezon jabłkowych zbiorów. Balkon wypełniły skrzynki pachnących, czerwonych, zielonych, żółtych, winnych, kruchych, soczystych, słodkich, kwaskowych… jabłek. Czas szarlotek, pajów, crumbli i innych jabłkowych smakołyków. Wtedy przypomniałam sobie o odwróconej tatin! Zaczęłam przeglądać przepisy i szukać najbardziej mi odpowiadającego, a przede wszystkim szybkiego i łatwego (czytaj: wykorzystując kupne ciasto francuskie). Wizyta znajomych stała się okazją by wypróbować i przetestować w końcu przepis.


Tarta Tatin


Składniki:
  • jabłka – 1-2 kg – tyle by szczelnie wypełnić formę (najlepiej winne i kwaskowe)
  • cukier – ok. 200 g
  • masło – ok. 120 g
  • ekstrakt waniliowy
  • gotowe ciasto francuskie
  • do serwowania: lody śmietankowe lub waniliowe lub bita śmietana – co kto lubi


Sposób wykonania:

Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Ważne by ich nie rozdrabniać zbytnio, gdyż rozpadną się w trakcie smażenia. Im większe kawałki, tym lepiej. Po upieczeniu jabłka mają być w środku puszyste.
Na patelni (takiej, którą można włożyć do piekarnika) przygotować karmel – roztapiając cukier z odrobinką wody. Gdy karmel osiągnie bursztynowy kolor, wrzucić masło a następnie ciasno poukładać w karmelu cząstki jabłek. Podczas pieczenia jabłka się skurczą i opadną więc trzeba mieć to na względzie i poukładać ich trochę więcej. Jabłka smażyć w karmelu kilka-kilkanaście minut. NA OKO! Mają po prostu trochę zmięknąć. Na końcu skropić ekstraktem z prawdziwej wanilii, nałożyć na wierzch ciasto francuskie, zawijając nadmiar ciasta do wewnątrz. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego 180-200 st.C piekarnika i piec ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić ciastu odpocząć ok 10 min. Nałożyć na patelnię większy talerz i pewnym ruchem przewrócić ciasto do góry nogami.
Podawać ciepłe, najlepiej z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych!

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.