Bhuna - Indyk z warzywami po indyjsku


Chodziło za mną indyjskie jedzenie ale nie mogłam znaleźć żadnego fajnego przepisu, a co ważniejsze - szybkiego.

Bhuna - Indyk z warzywami po indyjsku

Zainspirowałam się przepisem na kurczaka bhuna z great british chefs i stworzyłam coś, co pozwoliło mi wykorzystać składniki, jakimi akurat dysponowałam. Wyszło smaczne, aromatyczne, intensywne i nieziemsko pachnące danie kuchni indyjskiej. Polecam!
Bhuna to indyjska technika gotowania, w której przyprawy są smażone na bardzo gorącym oleju, dopóki nie utworzą pasty. Ten rodzaj curry składa się zazwyczaj z mięsa i warzyw gotowanych i podawanych w gęstym, aromatycznym sosie. Pasty przygotowane przy użyciu techniki bhuna zwykle zawierają imbir, czosnek i szalotkę.
Potrawy zwykle składają się z mięsa, takiego jak jagnięcina lub kurczak, a także z warzyw, takich jak cebula i papryka. Wybrane składniki gotuje się powoli w paście bhuna, która łączy się z sokami mięsnymi, tworząc niewielką ilość gęstego sosu. W niektórych odmianach do składników dodaje się mleko kokosowe podczas gotowania, w wyniku czego sos jest cieńszy, ale bardziej obfity niż tradycyjna bhuna - i takę wersję właśnie zrobiłam. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować. Można zrobić samo mięso lub same warzywa (takie jak lubicie). Ja akurat dałam to co miałam w lodówce.

Składniki:
2 szalotki (dość duże) w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
imbir drobno posiekany 2 łyżki 
ok. 3 łyżki oleju roślinnego (ja dałam kokosowy)
1 papryczka chili bez pestek (posiekana)

1 łyżeczka garam masala 
1 łyżeczka kurkumy lub łagodnego curry w proszku
1 łyżeczka chilli w proszku 
2 łyżeczki świeżo roztartego kuminu
2 łyżeczki świeżo utłuczonej w moździerzu kolendry (ziarna)

30 dkg fileta z indyka - pokrojonego w kostkę ok 2,5 cm (może być pierś z kurczaka lub udka kurczaka bez skóry i kości)
5 pomidorów pokrojonych lub puszka pomidorów krojonych
1 czerwona papryka lub inna  (duża kostka 2 cm)
1 mała cukinia (duża kostka ok 2,5 cm)
1 fenkuł (duża kostka 2- 3 cm)
1 marchew (drobne półksiężyce ze względu na twardość)
natka kolendry lub  pietruszki posiekana
mleko kokosowe
Sól
ryż basmati lub jaśminowy lub inny ulubiony

Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni (lub woku) i dodać czosnek, papryczkę chilli i imbir. Smażyć przez minutę na gorącym oleju, a następnie dodać posiekaną cebulę. Mieszać na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy cebula zmieni kolor na złoty, dodać kurkumę, chili, kumin, kolendrę i garam masalę. Mieszać około minutę. Następnie dodać posiekane pomidory (lub puszkę pomidorów), 100 ml wody i dobrą szczyptę soli. Wymieszać, przykryć patelnię i pozwolić jej się zagotować. Mieszać od czasu do czasu, aż masala stanie się gęsta. 
Następnie dodać należy mięso i warzywa (twarde np. marchew wcześniej a miękkie jak  np. cukinia trochę później), wymieszać dokładnie by wszystko oblepiło się masalą. Zagotować całość a następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez ok. 20 minut, lub dopóki mięso nie będzie miękkie a sos odparuje i fajnie się zagęści. 
Całość podawać z gotowanym puszystym ryżem, udekorować zieloną natką. Smacznego!


Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.