Pstrąg w papilotach
Były sobie dwa pstrągi w lodówce, był jeden batat i seler naciowy i z tego trzeba było przyrządzić jakiś obiad – najlepiej lekki. Wyszło bardzo smaczne, fajnie zharmonizowane danie. Polecam na szybki prosty posiłek.
Pstrąg w papilotach
Składniki:
- pstrągi
- kilka łodyg selera naciowego (można go zastąpić fenkułem lub innymi ulubionymi warzywami)
- batat (można go zastąpić plasterkami marchewki)
- wiórki masła
- natka pietruszki
- cytryna
- kilka ząbków czosnku (nieobranych – zmiażdżonych)
- ulubione przyprawy
Sposób wykonania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. z termoobiegiem. Pstrągi dokładnie opłukać, osuszyć, posolić (również wewnątrz). Batata obrać i pokroić na cienkie plasterki (inaczej nie zdążą się upiec). Cytrynę wyszorować i również pokroić na plasterki. Seler posiekać na półcentymetrowe kawałeczki. Urwać dość spory kawałek papieru do pieczenia – taki który umożliwi owinięcie ryby. Na papier wsypać część selera, ułożyć kilka plasterków batata, położyć pstrąga z wnętrzem wypełnionym 2-3 ząbkami czosnku, kawałkiem masła, dwoma plasterkami cytryny i natką pietruszki. Na pstrąga położyć kilka wiórków masła, obłożyć plasterkami cytryny, pozostałymi plasterkami batata i selera. Całość posolić i posypać ulubionymi przyprawami – np. pasuje tu koperek, tymianek czy rozmaryn. Ja dałam tylko sól bo nie chciałam zakłócić sobie smaku ryby. Wszystko owinąć papierem do pieczenia – jak cukierek – końcówki związać nitką. Wstawić do piekarnika na ok 30 min. Podawać z papierem na talerzu. Smacznego!

Leave a Comment