Aromatyczna zupa z indykiem i batatem


Szukając kiedyś pomysłu na wykorzystanie resztek (przede wszystkim batatów), które zostały mi po jakimś daniu, znalazłam w necie przepis na aromatyczną meksykańską zupę.
Nie pamiętam już gdzie to było ale zupę zapamiętałam bo od tamtego dnia, gdy zrobiłam ją po raz pierwszy, weszła na stałe do mojego menu. Robię ją często i gęsto w różnych wariacjach i różnych odsłonach. Zależy co aktualnie mam w lodówce. Przepis nie jest ścisły i zależy od waszej inwencji. Ja podam tylko przybliżone wskazówki.


Aromatyczna zupa z indykiem i batatem


Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
ok. 2-3 ząbki czosnku posiekanego drobno
oliwa lub inne ulubione przez was ustrojstwo (ja ostatnio ożywam oleju kokosowego)
1 średniej wielkości batat (czasem zastępuję go dynią lub marchewką)
pół szklanki czerwonej soczewicy
ok 25-30 dkg filetu z indyka lub kurczaka
papryczka chili (niekoniecznie jak ktoś akurat nie ma)
przyprawy (kumin, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, kolendra w ziarnkach, oregano, sól, pieprz)
bulion lub woda
śmietanka 30% lub mleko kokosowe do zabielenia na koniec
zielenina (natka pietruszki lub kolendry)

Sposób przygotowania:
Cebulkę i czosnek zeszklić na oliwie, najlepiej od razu w garnku. Dodać połowę papryczki chili. Następnie dodać pokrojonego w kostkę batata i wszystko razem trochę przesmażyć. Następnie dodać przyprawy - ok. pół łyżeczki z każdego rodzaju. Ja jednak lubię bardzo intensywną i przyprawiam pod swój gust. Kuminu (świeżo roztartego w moździerzu) daję np. pełną łyżeczkę, tak samo postępuję z kolendrą. Te wszystkie przyprawy które dorzucimy, również przesmażamy i po chwili dodajemy wypłukaną czerwoną soczewicę. Smażymy jeszcze chwilkę, po czym dolewamy gorący bulion lub po prostu gorącą wodę - w takiej ilości by przykryła składniki i jeszcze tak ze 2-3 cm ponad. Jeśli bulion był słony to sprawdzamy smak bo być może nie trzeba więcej soli. Gdy zupa lekko się gotuje, kroimy w tym czasie mięso w odpowiednie kawałki. Kiedy bataty są już miękkie, dodajemy mięso do gorącej zupy i od tego momentu gotujemy dosłownie już nie więcej niż 3-5 minut by mięso nie było surowe, a pozostało soczyste. Jeszcze tylko na koniec odrobina śmietanki i podajemy. Całość stroimy zieleniną i resztą papryczką chili. Ugotowanie zupy zajmuje ok. 15-20 minut :) Smacznego!

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.